Nieuws
Perscommuniqués
Colloquium
Laatste 5 gegevensbanken
Deze rubriek toont alle actualiteit m.b.t. het FPB, gaande van de meest recente studies, persberichten, en artikels tot aankondigingen van toekomstige publicaties, workshops, colloquia…
Bovenstaande HTML-versie van het communiqué bevat doorgaans niet alle informatie van de PDF-versie. Voor een volledige versie (met grafieken en tabellen), download het communiqué in PDF-formaat hieronder of in het kader 'PDF & downloads' rechtsbovenaan.
Sedert zijn oprichting heeft het Federaal Planbureau, met de hulp van verscheidene overheidsinstellingen en ministeries, statistieken omtrent de arbeidsduur in België verzameld, statistieken die vooral gebruikt werden bij het opstellen van de steeds weerkerende middellangetermijnprojecties.
Het Federaal Planbureau stelt met deze Planning Paper een historisch en gedetailleerd statistisch instrument ter beschikking, dat jaarlijks geactualiseerd zal worden .
De Paper bevat twee gedeelten. Het eerste gedeelte behandelt de methodologische aspecten, die een rol speelden bij het opstellen van de statistische reeksen, en geeft een beschrijvende analyse van deze reek-sen. Het tweede gedeelte vormt het eigenlijke statistische dossier, dat de periode 1955-1995 bestrijkt.
De ramingen van de jaarlijkse arbeidsduur van de loonen weddetrekkenden werden opgebouwd rond drie concepten:
De analyse van de gegevens toont aan dat de trendmatige daling van de arbeidsduur op lange termijn voortgezet werd; de voltijdse loontrekkende van 1995 werkt nog slechts 3/4 van wat zijn equivalent in 1955 werkte. Er is sprake van twee grote subperiodes:
De analyse gaat anderzijds ook in op het verschil tussen de conventionele en de werkelijke arbeidsduur van de arbeiders in de be- en verwerkende nijverheid. Dit verschil vergroot bruusk in 1975 zonder nadien volledig terug te keren naar het uitgangsniveau. De econometrische raming legt een duidelijk verband tussen dit verschijnsel en de bezettingsgraad van de productiecapaciteit, die in datzelfde jaar eveneens fors daalt en nadien onder het niveau van vóór 1975 blijft.
Verwante documenten
Beschikbare gegevens
Thema's
None
JEL
Keywords