Nieuws
Perscommuniqués
Colloquium
Laatste 5 gegevensbanken
Deze rubriek toont alle actualiteit m.b.t. het FPB, gaande van de meest recente studies, persberichten, en artikels tot aankondigingen van toekomstige publicaties, workshops, colloquia…
Bovenstaande HTML-versie van het communiqué bevat doorgaans niet alle informatie van de PDF-versie. Voor een volledige versie (met grafieken en tabellen), download het communiqué in PDF-formaat hieronder of in het kader 'PDF & downloads' rechtsbovenaan.
Uit een simulatie van het Federaal Planbureau blijkt dat de overheid de economische groei op lange termijn kan aanzwengelen door meer te investeren. Omdat de bijkomende groei goed is voor de staatskas, blijft de kostprijs van die maatregel bovendien beperkt.
Voor de studie werd een model van de Europese Commissie gebruikt dat geschikt is om de langetermijngevolgen in te schatten van een structurele verhoging van de Belgische overheidsinvesteringen van 2,4 % tot 2,9 % van het bbp, of ongeveer 2 miljard euro in 2017. Een dergelijke verhoging sluit aan bij de Belgische plannen binnen het Europees Investeringsplan van de Commissie- Juncker, maar houdt geen oordeel in over het optimale niveau van overheidsinvesteringen in de Belgische economie. De belangrijkste resultaten zijn:
In het huidige klimaat van lage groei en lage rentevoeten zorgt de toegenomen groei ervoor dat de maatregel zichzelf gedeeltelijk terugbetaalt. Niettemin zal er nog extra financiering nodig zijn om de maatregel te bekostigen. Hoe de maatregel precies wordt gefinancierd, heeft een impact op hoe doeltreffend hij is:
De maatregel financieren met overheidsschuld blijkt al snel onhoudbaar voor een land met een schuldgraad die hoger ligt dan 100 % van het bbp.
Als de overheidsinvesteringsgraad niet verhoogd wordt, maar er enkel een herschikking komt van overheidsinvesteringen ten gunste van infrastructuurwerken, leidt dit, volgens een andere simulatie, tot een extra bbp-groei van 1,2 % na drie jaar.
De vraag van de overheidsinvesteringen kwam opnieuw in de schijnwerpers te staan door aanbevelingen in die zin van internationale organisaties zoals de Europese Commissie en het IMF, tegen de achtergrond van een nog steeds te zwakke groei. Economisch onderzoek wijst namelijk uit dat overheidsinvesteringen gemiddeld genomen een positieve langetermijnimpact hebben op de binnenlandse productie, al is die impact ook afhankelijk van de economische conjunctuur, de rentevoet waaraan de overheid kan lenen en het monetaire beleid.
In België zijn de overheidsinvesteringen echter met de helft gedaald van jaarlijks gemiddeld meer dan 5 % van het bbp in de jaren zeventig tot 2,4 % van het bbp in 2015. Die evolutie ging gepaard met een vermindering van de netto-kapitaalvoorraad als percentage van het bbp. Ter vergelijking, in Frankrijk en Nederland ligt het cijfer op 3,5 % en het Europees gemiddelde bedraagt 2,7 %. Vooral de investeringen in infrastructuur, zoals bijvoorbeeld de wegen of het spoor, werden teruggeschroefd. Die uitgaven hebben dus nog een sterk groeipotentieel.
Voor meer informatie: Dirk Verwerft, dv@plan.be, 02/507.73.25
Verwante documenten
Beschikbare gegevens
Thema's
Structurele Studiën > Productiviteit en langetermijngroei
Macro-economische vooruitzichten en analyses
JEL
None
Keywords