Nieuws
Perscommuniqués
Colloquium
Laatste 5 gegevensbanken
Deze rubriek toont alle actualiteit m.b.t. het FPB, gaande van de meest recente studies, persberichten, en artikels tot aankondigingen van toekomstige publicaties, workshops, colloquia…
Bovenstaande HTML-versie van het communiqué bevat doorgaans niet alle informatie van de PDF-versie. Voor een volledige versie (met grafieken en tabellen), download het communiqué in PDF-formaat hieronder of in het kader 'PDF & downloads' rechtsbovenaan.
Het Federaal Planbureau publiceert nieuwe cijfers over de participaties die de overheid gedurende de voorbije jaren aanhield in de marktsector. Het betreft participaties waar de overheid (federaal, gewestelijk of lokaal) minstens een aandeel van 5% in het kapitaal heeft en om activiteiten in de marktsector, waardoor deze activiteiten niet in de overheidssector zelf worden opgenomen. De tabel onderaan dit communiqué geeft de belangrijkste cijfers. Een groter detail, ook per bedrijfstak, is beschikbaar op de website van het FPB (www.plan.be).
Graag wijzen we op enkele markante feiten over de evolutie 2003-2009.
1. Een daling van het belang van de participaties van de overheid in de niet-financiële marktsector.
Hoewel het aantal ondernemingen met een overheidsparticipatie stijgt, daalt het aandeel van enkele financiële kerngegevens van de ondernemingen met een overheidsparticipatie in de totale populatie van niet-financiële ondernmeningen. Zo daalde het aandeel van het totaal der activa (gewogen) met 3,51procentpunt, terwijl het aandeel van het kapitaal (gewogen) in ondernemingen waarin de overheid participeert met 2,24 procentpunt daalde, en het aandeel van de toegevoegde waarde (gewogen) met 2,09 procentpunt verminderde. De gewogen cijfers worden bekomen door het aandeel van de participaties van de overheid in het kapitaal van de ondernemingen te nemen als gewichten.
2. De overheid participeerde tijdens de recente financiële crisis aanzienlijk in de financiële sector
In 2008-2009 namen de verschillende overheden participaties in BNP Paribas, Dexia, KBC en Ethias ten belope van 22 miljard euro of 6% van het BBP. Die participaties werden genomen om de verschillende ondernemingen in de financiële sector, die in België tijdens de financiële crisis onder druk kwamen te staan, te versterken. Daardoor waren er 615 ondernemingen in de financiële sector (en indirect ook in de niet-financiële sector) waarin de overheden minstens 5% van het kapitaal in 2009 aanhielden. De werkgelegenheid in die ondernemingen steeg van 4724 (voltijds equivalenten) in 2003 tot 12 853 in 2009, ook al kende de werkgelegenheid in de financiële sector in zijn geheel over die periode een dalende trend. Die aantallen werden verkregen door de werkgelegenheid in de bedrijven te wegen met het aandeel van de overheid in het kapitaal van die bedrijven.
3. De hervormingen in de netwerksectoren leiden tot uiteenlopende evoluties
De netwerksectoren worden sinds de jaren 90 gevoelig hervormd. Die hervormingen gebeurden onder invloed van de Europese richtlijnen, waarmee naar een interne markt voor de netwerksectoren wordt gewerkt. Als gevolg daarvan daalde de werkgelegenheid in de spooren postsector gevoelig, met 5% per jaar over de periode 2003-2009. In 2005 kwam 50% van de Post in handen van de privésector. Reeds eerder werd ook Belgacom gedeeltelijk geprivatiseerd. In de gas- en elektriciteitsnetwerken is de werkgelegenheid in de ondernemingen met overheidsparticipaties daarentegen geleidelijk toegenomen.
4. Gemeenten en OCMW’s creëren veel nieuwe instellingen
Het aantal creaties van nieuwe instellingen door de gemeenten en de OCMW’s is opvallend. Tussen 2003 en 2009 werden zo 590 instellingen met een verschillende rechtsvorm gecreëerd. Het gaat in veel gevallen om de verzelfstandiging van activiteiten die de gemeenten en OCMW’s reeds lang uitoefenen in de marktsector. In een aantal andere gevallen gaat het om de oprichting van instellingen voor nieuwe activiteiten, zoals de inschakeling van werklozen in het arbeidscircuit.
Verwante documenten
Beschikbare gegevens
Thema's
Structurele Studiën > Belgische en Europese regulering
JEL
None
Keywords