Nieuws
Perscommuniqués
Colloquium
Laatste 5 gegevensbanken
Deze rubriek toont alle actualiteit m.b.t. het FPB, gaande van de meest recente studies, persberichten, en artikels tot aankondigingen van toekomstige publicaties, workshops, colloquia…
Bovenstaande HTML-versie van het communiqué bevat doorgaans niet alle informatie van de PDF-versie. Voor een volledige versie (met grafieken en tabellen), download het communiqué in PDF-formaat hieronder of in het kader 'PDF & downloads' rechtsbovenaan.
In België heeft het bbp per inwoner zijn niveau van voor de crisis van 2008 overschreden. De gemiddelde levenskwaliteit is goed: de levensverwachting stijgt, de kloof tussen vrouwen en mannen wordt kleiner, er wordt minder gemeentelijk afval geproduceerd, enz. Maar achter die gemiddelde waarden gaan zorgwekkende evoluties schuil voor de armsten: onder andere een toename van de overmatige schuldenlast en van het aantal leefloners. Dat blijkt uit de analyse van 67 indicatoren die het bbp aanvullen door de evolutie van België op sociaal, milieu- en economisch gebied te meten. Al de gegevens zijn beschikbaar op de website www.indicators.be.
In België heeft het bbp per inwoner – dat wordt gebruikt als maatstaf voor het gemiddelde inkomen – in 2015 zijn niveau van voor de financieel-economische crisis van 2008 overschreden.
Andere indicatoren tonen dat de gemiddelde levensomstandigheden in België eerder gunstig zijn.
Achter die gemiddelde waarden gaan evenwel zorgwekkende evoluties schuil: de situatie van de armsten is er tussen 2008 en 2015 op achteruitgegaan.
Het risico op armoede of sociale uitsluiting is sinds 2008 stabiel gebleven, maar de situatie verschilt naargelang van de leeftijd en de arbeidssituatie.
Op het vlak van gezondheid zijn sommige evoluties zorgwekkend en worden voornamelijk de armsten getroffen.
De verschillen tussen vrouwen en mannen zijn weliswaar afgenomen, maar ze blijven bestaan. De werkgelegenheidsgraad bedroeg in 2015 71 % voor mannen en 63 % voor vrouwen.
Die blijvende verschillen zijn ook terug te vinden in de tijdsbesteding van vrouwen en mannen. Gemiddeld besteden vrouwen 1,5 uur per dag meer aan huishoudelijk werk dan mannen en hebben ze een uur minder vrije tijd.
Andere sociale, milieu- en economische indicatoren zijn beschikbaar op de website www.indicators.be. Ze zijn verdeeld over 13 thema’s:
Darnaast voert het Federaal Planbureau nieuw onderzoek naar de determinanten van het welzijn om de evolutie ervan te meten. Dat onderzoek is gericht op het welzijn van de huidige generatie. In de toekomst wil dat onderzoek ook de noodzakelijke voorwaarden voor het welzijn van de toekomstige generaties meten, vanuit het oogpunt van een duurzame ontwikkeling.
Een beter begrip van de determinanten van het welzijn van de Belgen is een belangrijke stap in het zoeken naar de meest relevante aanvullende indicatoren naast het bbp. Volgens dat onderzoek hangt het welzijn van de Belgen af van verschillende factoren, meer specifiek:
Uit de analyse van bepaalde subgroepen zoals werklozen of jongeren blijkt echter dat de determinanten van het welzijn soms veranderen naargelang de groep.
Voor meer informatie: Patricia Delbaere, dp@plan.be, 02.507.74.73 en Alain Henry, ah@plan.be, 02.507.74.76
Verwante documenten
Beschikbare gegevens
Thema's
Duurzame ontwikkeling > Modellen en indicatoren
JEL
None
Keywords