Nieuws
Perscommuniqués
Colloquium
Laatste 5 gegevensbanken
Data
Naast zijn onderzoeksresultaten, stelt het FPB ook heel wat databanken ter beschikking. Die databanken kunnen zowel historische data als vooruitzichten bevatten.
Kies minstens een waarde voor elk van de dimensies (groep met waarden) die u vindt links op deze pagina
Nationaal vervoer: het vervoer over het Belgische grondgebied, waarbij oorsprong en bestemming op het Belgische grondgebied liggen.
Aanvoer: het vervoer over het Belgische grondgebied, waarbij enkel de bestemming op het Belgische grondgebied ligt.
Afvoer: het vervoer over het Belgische grondgebied, waarbij enkel de oorsprong op het Belgische grondgebied ligt.
Doorvoer zonder overlading of transit van goederen: het vervoer over het Belgische grondgebied, waarbij noch de oorsprong, noch de bestemming op het Belgische grondgebied liggen.
FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie - Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie; Eurostat; eigen berekeningen.
De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (ADSEI) van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie verzamelt bij de Belgische vrachtvervoerders gegevens op basis van een steekproef bij de Belgische vrachtvervoerders. Het onderzoeksstaal bevat enkel vrachtwagens en trekkers, dus geen lichte vrachtwagens, met een laadvermogen van méér dan één ton. Ook de landbouwvoertuigen, vrachtwagens van het leger en openbare besturen en diensten en de voertuigen niet bestemd voor het vervoer van goederen vallen buiten de steekproef. Een vrachtwagen of trekker wordt gedurende één week gevolgd. De berekening van het aantal reizen, voertuigkilometer, vervoerde ton en tonkm gebeurt door een extrapolatie van de individuele gegevens van één week naar (i) het volledige jaar en (ii) naar het volledige vrachtwagen- en trekkerpark.
De gegevens voor de buitenlandse vrachtvervoer betrekt de ADSEI bij haar buitenlandse evenknieën. Tot en met 2003 hebben de gegevens betrekking op de vrachtvervoerders uit de EU15, echter zonder Griekenland, maar met Noorwegen. In 2004 kwamen daar de nieuwe Europese Lidstaten bij, Cyprus en Malta uitgezonderd. Sinds 2005 rapporteren ook Cyprus en Griekenland.
Een opsplitsing naar de aard van de goederen is voor de doorvoer niet mogelijk. Gegevens over de doorvoer door Belgische en Nederlandse vrachtwagens en trekkers zijn slechts beschikbaar vanaf 2003. De gegevens voor de periode 1999-2002 werden geconstrueerd op basis van de Europese herkomst-bestemmingsmatrices van de Belgische en Nederlandse vrachtwagens van respectievelijk 2003 en 2004.
Niet alle landen die vervoer in België presteren rapporteren aan Eurostat. Die landen zijn dan ook niet opgenomen in de databank. In die zin zijn de opgenomen cijfers een onderschatting van de hoeveelheden vervoerd op de Belgische wegen.
De gegevens over de doorvoer verschillen van die opgenomen in de publicaties van de ADSEI.